# Quantitative Aptitude: Daily Practice Set

## Quantitative Aptitude Practice for IBPS PO

Q.1. A house was sold for Rs. 12600 at the profit of 50%. Had it been sold for Rs. 13000, what would have been the profit per cent?
a). 60%
b). 59%
c). 58%
d). 65%
e). None of these.

Q.2. In a factory 600 men and 400 women were working whose average wages per day were Rs. 2.55. If a woman receives 50 paise less than a man, then find their daily wages.
a). Man : Rs 2.75, woman : Rs 2.25
b). Man : Rs 3.25, woman : Rs 2.75
c). Man : Rs 3, woman : Rs 2.50
d). Man : Rs 2.50, woman : Rs 2
e). None of these.

Q.3. A train when it moves at an average speed of 40 kmph reaches its destination on time. When its average speed becomes 35 kmph, it reaches its destination 15 minutes late. Find the length of the journey.
a). 40 km
b). 70 km
c). 30 km
d). 80 km
e). None of these.

Q.4. The average weight of three men A, B and C is 84 kg. Another man D joins the group and the average now becomes 80 kg. If another man E, whose weight is 3 kg more than D’s, replaces A, then the average weight of B, C, D and E becomes 79 kg. The weight of A is
a). 75 kg
b). 80 kg
c). 70 kg
d). 85 kg
e). None of these.

Q.5. If the area of a rectangular plot increases by 30% while its breadth remains the same, what will be the ratio of the areas of the new and the old figures?
a). 1 : 3
b). 10 : 13
c). 3 : 1
d). 4 : 7
e). None of these.

Q.6. A cow is tethered in the middle of the field with a 14 foot – long rope. If the cow grazes 100 sq.feet per day, approximately what time will be taken by the cow to graze the whole graze able area of the field?
a). 2 days
b). 18 days
c). 24 days
d). 6 days
e). None of these.

Q.7. A contractor bought a plot for Rs. 80 lakhs and got a five –storeyed building with ground floor built. In each storey five flats were constructed. At what price should he sell each flat so that he gets 25% profit on the price of land?
a). Rs 100000
b). Rs 500000
c). Rs 50000
d). Rs 200000
e). None of these.

Q.8. A shopkeeper allows 10% discount on the price of an article and sells for it Rs 7600. What is the marked price of the article?
a). Rs 100000
b). Rs 500000
c). Rs 50000
d). Rs 200000
e). None of these.

Q.9. An empty fuel tank of a car was filled with A-type petrol. When the tank was half empty, it was filled with B-type petrol. Again, when the tank was half-empty, it was filled with A-type petrol. When the tank eas half-empty again, it was filed with B-type petrol. What is the percentage of A-type petrol at present in the tank?
a). 50%
b). 40%
c). 33.5%
d). 37.5%
e). None of these.

Q.10. A machine P can print one lakh books in 8 hours, machine Q can print the sane no of books in 10 hours while machine R can print them in 12 hours. All the machines are started at 9 am while machine P is closed at 11am and the remaining two machines complete the work, Approximately at what time will the work (printing 1 lakh books) be finished?
a). 1 pm
b). 12.30 pm
c). 11.30
d). 12 noon
e). None of these.

Directions (Q.11 – Q.15): In the following number series only one number is wrong. Find out the wrong number.

Q.11.      14      13       22        55       212       1035
a). 55
b). 13
c). 212
d). 22
e). None of these.

Q.12.     217      224       213       226        210       228
a). 213
b). 226
c). 210
d). 228
e). None of these.

Q.13.      153     495       712        837       901        928
a). 712
b). 837
c). 901
d). 928
e). None of these.

Q.14.      11        42       214       1045         4148        12417
a). 42
b). 214
c). 1045
d). 4148
e). None of these.

Q.15.      488       245      124       64       35       20.25
a). 124
b). 64
c). 35
d). 245
e). None of these.
Solution

Ans.1 – e)

Ans.2 – a)
Here total wages of men and women = (600 + 400) * 2.5 = 2550.
Let the wages of men is Rs. X and That of women Rs. (X – 0.50).
600 * X + 400(X-0.50) = 2550
X = Rs. 2.75.
Women = 2.75 – 0.50 = 2.25

Ans.3 – b)
Hints:
D/35 – D/40 = 15 * 1/60
D = 70 km.

Ans.4 – a)
Hints: (A + B+ C+ D) – (B+C+D+E) = 320-316
A – E = 4
A= 71+4=75 kg.

Ans.5 – e)
Required ratio = 130/100 =13 : 10

Ans.6 – d)
The cow can graze= 22/7 * 14 * 14 = 616 sq.feet.
Required time = 616/100 = 6.16 or 6 days.

Ans.7 – e)
Ans.8- e)
90% of marked price = Rs 7600
100% of marked price = 7600/90 * 100 = Rs 8444.4

Ans.9 – d)
After 1st operation A=50 and B=50
After 2nd operation A=50-25+50=75 and B=50-25=25
After 3rd operation A=75-37.5=37.5 and B=25-12.5+50=62.5

Ans.10- a)

Ans.11 –a)
Here the series is:
14 * 1 -1
13 * 2 -4
22 *3 – 9

Ans.12 –c)
Here the series is:
217 + 7=224
224 – 11 =213
213 + 13=226
226 -17=209
209+19=228

Ans.13 –e)
Here the series is:
153 + 73=496
496 + 63=712
712 + 53=837
837 + 43=901
901 + 33=928

Ans.14 – b)
Here the series is:
11 * 7 – 7 * 5 = 42
42 * 6 – 6 * 6 = 216
216 * 5 – 5 * 7 = 1045
1045 * 4 – 4 * 8 = 4148
4148 * 3 – 3 * 9 = 12417

Ans.15 – d)
Here the series is:
488/2 + 1.0 = 245
245/2 +1.5=124
124/2 + 2.0=64
64/2 + 2.5=34.5
34.5/2 + 3.0=20.25 