QUANTITATIVE APTITUDE PRACTICE TEST

**1.A shopkeeper bought 30kg of wheat at the rate of Rs.45 per kg. He sold forty percent of the total quantity at the rate of Rs.50 per kg. Approximately, at what price per kg should he sell the remaining quantity to make 25% overall profit?**

a)Rs.54

b)Rs.52

c)Rs.50

d)Rs.60

e)Rs.56

**2.Rajni purchased a mobile phone and a refrigerator for Rs.12,000 and Rs.10,000 respectively. She sold the refrigerator at a loss of 12% and mobile phone at a profit of 8%. What is her overall loss/profit?**

a)Loss of Rs.280

b)Profit of Rs.2160

c)Loss of Rs.240

d)Profit of Rs.2060

e)None of these

**3.A vendor sells calculators at the rate of Rs.250 each and earns a commission of 20% on each. He also sells pens at the rate of Rs.50 each and earns a commission of 10% on each. How much amount of commission will he earn in three days if he sells 10 calculators and 5 pens a day?**

a)Rs.1575

b)Rs.1445

c)Rs.1550

d)Rs.1450

e)None of these

**4.Naresh purchased a TV set for Rs.11,250 after getting discount of 10% on the labelled price. He spent Rs.150 on transport and Rs.800 on installation. At what price should it be sold so that the profit earned would have been 15% if no discount was offered?**

a)Rs.12937.50

b)Rs.14,030

c)Rs.13,450

d)Rs.15467.50

e)None of these

**5.The labelled price of a cupboard is Rs.6500. The shopkeeper sold it by giving 5% discount on the labelled price and earned a profit of 15%. What is the CP of the cupboard? (approximately)**

a)Rs.5800

b)Rs.5600

c)Rs.5000

d)Rs.6000

e)Rs.5350

**6.Shamita took a loan at simple interest at the rate of 6 p.c.p.a. in the first year and it increased by 1.5 p.c.p.a. every year. If she pays Rs.8190 as interest at the end of 3 years, what was her loan amount?**

a)Rs.36000

b)Rs.35400

c)Rs.36800

d)Can't be determined

e)None of these

**7.8 men and 4 women together can complete a piece of work in 6 days. Work done by a man in one day is double the work done by a woman in one day. If 8 men and 4 women started working and after 2 days, 4 men left and 4 new women joined, in how many more days will the work be completed?**

a)5 days

b)8 days

c)6 days

d)4 days

e)9 days

**8.6 women and 6 men together can complete a piece of work in 6 days. In how many days can 15 men alone complete the piece of work if 9 women alone can complete the work in 10 days?**

a)6 days

b)5 days

c)7.2 days

d)Can't be determined

e)None of these

**9.Samir drove at the speed of 45 kmph. from home to a resort. Returning over the same route, he got stuck in traffic and took an hour longer, also he could drive only at the speed of 40 kmph. How many kilometres did he drive each way?**

a)250 kms.

b)300 kms.

c)310 kms.

d)275 kms.

e)None of these

**10.The ratio between the speed of a train and a car is 16:15 respectively. Also, a bus covered a distance of 480 kms. in 8 hours. The speed of the bus is three-fourth the speed of the train. How much distance will the car cover in 6 hours?**

a)450 kms.

b)480 kms.

c)360 kms.

d)Can't be determined

e)None of these

__Answer key__2.c)

3.a)

4.b)

5.e)

6.e)

7.a)

8.e)

9.e)

10.a)

__Solution__Total SP for an overall profit of 25% = (1350 × 125)/100 = Rs.1687.5

SP of 12 kg of wheat = 12 × 50 = Rs.600 [12 kg = (30×40)/100]

Expected SP of 18 kg of remaining wheat = (1687.5 - 600) = Rs.1087.5

Required SP per kg = (1087.5/18) = Rs.60 (approx)

2.Total CP = Rs.(12000 + 10000) = Rs.22000

Total SP = Rs.[(12000×108)/100 + (10000×88)/100] = Rs.21760

Therefore loss = (22000 - 21760) = Rs.240

3.Commission on 1 calculator = (250 × 20)/100 = Rs.50

Commission on 1 pen = (50 × 10)/100 = Rs.5

Therefore, required amount of commission = Rs.3[(10×50) + (5×5)] = Rs.1575

4.Total cost of the TV set = Rs.(11250 + 150 + 800) = Rs.12200

Required SP = (12200 × 115)/100 = Rs.14,030

5.According to the question, SP = Rs.[6500 - (6500×5)/100] = Rs.6175

Therefore, CP = (6175 × 85)/100 = Rs.5350 (approx)

6.Let the loan amount be Rs.x.

now, (x×6×1)/100 + (x×7.5×1)/100 + (x×9×1)/100 = 8190

or, x = (8190 × 100)/22.5 = Rs.36400

7.According to the question,

1 man = 2 women

Therefore, 8 men + 4 women = (16+4) women = 20 women

4 men + 8 women = 16 women

20 women's 2 days' work = 2/6 = 1/3

Remaining work = (1 - 1/3) = 2/3

20 women complete 1 work in 6 days

Therefore, 16 women will do 2/3 work in = (20 × 6/16 × 2/3) = 5 days

8.(M1D1)/W1 = (M2D2)/W2

or, (6 × 6)/W1 = (9 × 10)/1

or, W1 = 2/5

Therefore, part of work done by 6 women in 6 days = 2/5

Therefore, part of work done by 6 men in 6 days = (1 - 2/5) = 3/5

(M1D1)/W1 = (M2D2)/W2

or, (6 × 6)/(3/5) = (15 × D2)/1

or, D2 = 4 days

9.Let the required distance be x km.

According to the question,

(x/40) - (x/45) = 1

or, (9x - 8x)/360 = 1

or, x = 360 kms.

10.Speed of the bus = 480/8 = 60 kmph

Therefore, speed of the train = 60 × 4/3 = 80 kmph

Now, speed of the car = 15/16 × 80 = 75 kmph

Therefore, required distance = (75 × 6) = 450 km.

## Post a comment