# Quantitative Aptitude Practice Test for NIACL Assistants

QUANTITATIVE APTITUDE PRACTICE TEST
Directions(1-5): Study the following table carefully and answer the given questions.
Sales of Product (in million tons) for six states over the years

 Year State A B C D E F 1998 25 45 38 52 47 55 1999 32 39 40 55 46 67 2000 41 50 43 57 39 64 2001 37 48 43 58 32 72 2002 28 53 46 62 37 58 2003 43 55 49 63 42 62

1.If the cost of product per thousand tons in 1998 was Rs.1.8 lakhs, what was the cost of average sales for the given States in that year?
a)Rs.786000 lakhs
b)Rs.786 lakhs
c)Rs.7860 lakhs
d)Rs.78600 lakhs
e)None of these

2.Total sales in year 2000 were what percent of the total sales in year 2003? (rounded off to two digits after decimal)
a)93.63%
b)92.65%
c)106.80%
d)93.23%
e)None of these

3.What was the percentage increase in total sales in 2003 from 1998? (rounded off to nearest integer)
a)19%
b)20%
c)16%
d)17%
e)None of these

4.Approximately what was the ratio between average sales of States B & C respectively?
a)31:25
b)26:31
c)29:24
d)26:29
e)29:26

5.For which of the following years the percentage increase/decrease in sales from the previous years was highest for State E?
a)1999
b)2000
c)2001
d)2002
e)2003

Directions(6-10): Study the table carefully and answer the following questions.
Number of candidates (in lakhs) appearing in an entrance examination from six different cities and the ratio of candidates passing and failing in the same.
Number of candidates appearing (in lakhs)

 City Number of Candidates A 1.25 B 3.14 C 1.08 D 2.27 E 1.85 F 2.73
Ratio of candidates passing and failing within the city

 City Passing : Failing A 7 : 3 B 5 : 3 C 4 : 5 D 1 : 3 E 3 : 2 F 7 : 5

6.What is the respective ratio of the number of candidates failing in the exam from City D to those failing in the exam from City A?
a)289:42
b)42:289
c)227:50
d)50:227
e)None of these

7.The number of candidates appearing for the exam from City C is what percent of the total number of candidates appearing for the exam from City B? (rounded off to the nearest integer)
a)27%
b)34%
c)42%
d)21%
e)38%

8.Number of candidates passing in the exam from City F is what percent of the total number of candidates appearing from all the cities together? (rounded off to two digits after the decimal)
a)12.93%
b)14.46%
c)10.84%
d)11.37%
e)None of these

9.Which city has the highest number of students failing in the entrance exam?
a)F
b)C
c)B
d)D
e)None of these

10.What is the number of candidates passing in the exam from City E?
a)13,000
b)11,10,000
c)1,13,000
d)11,000
e)None of these

1.d)
2.a)
3.b)
4.e)
5.c)
6.c)
7.b)
8.a)
9.d)
10.e)

Solution
1.Average sales = (25+45+38+52+47+55)/6 = 262/6 = 43.7 million tons
Therefore, required cost = Rs.(1.8 × 43700) lakhs = Rs.78600 lakhs (approx)

2.Total sales in year 2000 = (41 + 50 + 43 + 57 + 39 + 64) = 294 million tons
Total sales in year 2003 = (43 + 55 + 49 + 63 + 42 + 62) = 314 million tons
Required% = (294/314) × 100 = 93.63%

3.Total sales in 1998 = (25 + 45 + 38 + 52 + 47 + 55) = 262 million tons
Total sales in 2003 = 314 million tons
So, % increase = [(314 - 262)/262] × 100 = 20%

4.Average sales of state:
B = (45+39+50+48+53+55)/6 = 290/6 million tons
C = (38+40+43+43+46+49)/6 = 259/6 million tons
Required ratio = 290/6 : 259/6 = 290 : 260 = 29 : 26 (approx)

5.% decrease in 1999 = [(47 - 46)/47] × 100 = 2.12
% decrease in 2000 = [(46 - 39)/46] × 100 = 15.22
% decrease in 2001 = [(39 - 32)/39] × 100 = 17.9%
% decrease in 2002 = [(37 - 32)/32] × 100 = 15.625
% decrease in 2003 = [(42 - 37)/37] × 100 = 13.51
Hence, the percentage decrease was maximum in the year 2001

6.Required ratio = 3/4 × 2.27 : 3/10 × 1.25 = 227 : 50

7.Required% = (1.08/3.14) × 100 = 34% (approx)

8.Total number of candidates appearing from all the cities together
= (1.25 + 3.14 + 1.08 + 2.27 + 1.85 + 2.73) lakhs = 12.32 lakhs
Number of candidates passing from City F = 7/12 × 2.73 = 1.5925 lakh
Required% = (1.5925/12.32) × 100 = 12.93%

9.Number of failures:
City A = 3/10 × 1.25 = 0.375 lakh
City B = 3/8 × 3.14 = 1.1775 lakh
City C = 5/9 × 1.08 = 0.6 lakh
City D = 3/4 × 2.27 = 1.7025 lakh
City E = 2/5 × 1.85 = 0.74 lakh
City F = 5/12 × 2.73 = 0.455 lakh

10.Number of passed students from City E = 3/5 × 1.85 = 111000 