# Quantitative Aptitude Practice Test for SBI PO mains

QUANTITATIVE APTITUDE PRACTICE TEST
Directions(1-5): Study the following table carefully and answer the questions given below.
Number of students passing in different Divisions(I, II, III) from different Institutes(A, B, C) in different years.

 Institute A B C Division>> Year↓ I II III I II III I II III 2001 20 55 53 13 46 80 16 53 32 2000 18 49 68 10 41 79 13 50 31 1999 22 46 71 11 44 88 14 51 33 1998 19 55 75 11 42 84 13 52 32 1997 8 50 70 9 40 80 11 56 36

1.What was the difference between total students passed in II Division between Institute A and B?
a)45
b)42
c)44
d)40
e)None of these

2.For Institute C, what is the average number of students passing in III Division for given years?
a)31
b)31.4
c)31.6
d)30.7
e)None of these

3.In 1998 from Institute B, what is the approximate percentage of students passing with I Division to the total number of students passing?
a)8%
b)11%
c)9%
d)7%
e)6%

4.What is the total number of students passed in II Division in 1999 from all the Institutes together?
a)140
b)149
c)192
d)141
e)None of these

5.What is the percentage increase of passing with I Division from 1997 to 2001 for Institute A?
a)250%
b)60%
c)71%
d)150%
e)None of these

Directions(6-12): Seven companies A, B, C, D, E, F and G are engaged in production of two items I and II. The comparative data about production of these items by the seven companies is given in the following pie-chart and the table. Study them carefully and answer the questions given below.
Percentage of the total production produced by the seven companies.

Cost of the total production (both items together) by seven companies = Rs.25 crores
Ratio of production between items I and II and the percent profit earned for two items.

 Company Ratio of Production (Item I : Item II) Percent of profit earned Item I Item II A 2 : 3 25 20 B 3 : 2 32 35 C 4 : 1 20 22 D 3 : 5 15 25 E 5 : 3 28 30 F 1 : 4 35 25 G 1 : 2 30 24

6.What is the total cost of the production of item I by companies A and C together in Rs.crore?
a)9.25
b)5.9
c)4.1625
d)4.9
e)None of these

7.What is the amount of profit earned by company D on item II?
a)Rs.3.125 crores
b)Rs.31.25 crores
c)Rs.3.125 lakhs
d)Rs.31.25 lakhs
e)None of these

8.Cost of production of item I by company F is what percent of the cost of production of item II by company D?
a)16%
b)33.33%
c)66.67%
d)12.5%
e)None of these

9.What is total profit earned by company G for items I and II together?
a)Rs.78 lakhs
b)Rs.1.62 lakhs
c)Rs.7.8 lakhs
d)Rs.16.2 lakhs
e)None of these

10.What is the ratio of cost of production of item I by company A to the cost of production of item I by company D?
a)3:5
b)1:2
c)2:1
d)2:3
e)None of these

11.The cost of production of both items together by company E is equal to the total cost of production of both items together by which of the two companies?
a)C and D
b)B and G
c)A and D
d)C and F
e)A and B

12.What is the total of the cost of production of item I by company A and the cost of production of item II by company B?
a)Rs.2.6 crores
b)Rs.26 lakhs
c)Rs.3.35 crores
d)Rs.33.65 lakhs
e)None of these

1.b)
2.c)
3.a)
4.d)
5.d)
6.b)
7.d)
8.e)
9.a)
10.c)
11.d)
12.a)

Solution
1.Total no. of students passing in II Division from Institute A = 55 + 49 + 46 + 55 + 50 = 255
Total no. of students passing in II Division from Institute B = 46 + 41 + 44 + 42 + 40 = 213 Therefore, required difference = 255 - 213 = 42

2.Required average = (32 + 31 + 33 + 32 + 30)/5 = 158/5 = 31.6

3.Total students passed = 11 + 42 + 84 = 137
Therefore, required% = 11/137 × 100 = 8% (approx)

4.Required no. of students = 46 + 44 + 51 = 141

5.Required% = [(20 - 8)/8] × 100 = 150%

6.Cost of production of both items for company A = 15/100 × 25 = Rs.3.75 crores
company C = 22/100 × 25 = Rs.5.5 crores
These costs will be divided in the ratio of production of items I and II.
Cost of production of item I for company A = 2/(2+3) × 3.75 = Rs.1.5 crores
company C = 4/(4+1) × 5.5 = Rs.4.4 crores
Therefore, total cost of production of item I by companies A and C together
= Rs.(1.5+4.4) crores
= Rs.5.9 crores

7.Cost of production of both items for company D = 8/100 × 25 = Rs.2 crores
Cost of production of item II for company D = 5/(3+5) × 2 = Rs.5/4 crores
% profit earned by company D on item II = 25%
Therefore, amount of profit earned by company D on item II = 25/100 × 5/4
= Rs.5/16 crores = Rs.5/16 × 100 lakhs = Rs.31.25 lakhs

8.From previous solution, we have the cost of production of item II by company D = Rs.5/4 crores
cost of production of both items by company F = 5/100 × 25 = Rs.5/4 crores
cost of production of item I for company F = 1/(1+4) × 5/4 = Rs.1/4 crores
Required% = [(1/4)/(5/4)] × 100 = 20%

9.Cost of production of both items for company G = 12/100 × 25 = Rs.3 crores
cost of production of item I for company G = 1/(1+2) × 3 = Rs.1 crores
cost of production of item II for company G = Rs.(3 - 1) crores = Rs.2 crores
Profit on item I for company G = 30%
Profit on item II for company G = 24%
Therefore, amount of profit earned on item I = 30/100 × 1 = Rs.0.3 crores
Amount of profit earned om II = 24/100 × 2 = Rs.0.48 crores
Therefore, total profit = Rs.(0.3+0.48) crores = Rs.78 lakhs

10.From solution of Q.7 we have the cost of production of item I by company A = Rs.1.5 crores
cost of production of both items by company D = 8/100 × 25 = Rs.2 crores
cost of production of item I by company D = 3/(3+5) × 2 = Rs.3/4 crores = Rs.0.75 crores
Required ratio = 1.5 : 0.75 = 2 : 1

11.Cost of production of both items by company E = 27% of the total cost of 7 compaies.
cost of production of both items by company C = 22% of the total cost of 7 companies.
Cost of production of both items by company F = 5% of the total cost of 7 companies.
22% + 5% = 27%

12.Cost of production of both items by company B = 11/100 × 25 = Rs.11/4 crores = Rs.2.75 crores
cost of production of item II by company B = 2/(3+2) × 2.75 = Rs.1.1 crore
From solution of Q.7, we have, the cost of production of item I by company A = Rs.1.5 crores Therefore, total of the cost of production of item I by company A and the cost of production of item II by company B = Rs.(1.5+1.1) crores = Rs.2.6 crores