__QUANTITATIVE APTITUDE#2__

**1.A plot of 640 sq.ft is available at the rate of Rs 4600 per sq.ft. If 30% of the total cost of the plot is to be paid for booking the plot, how much is the booking amount?**

a)Rs.8,83,200

b)Rs.8,38,100

c)Rs.9,38,100

d)Rs.9,83,200

**2.The owner of a computer shop charges his customer 13% more than the cost price. If a customer paid Rs.15,933 for a computer, then what was the cost price of the computer?**

a)Rs.12,700

b)Rs.18,200

c)Rs.14,100

d)Rs.16,500

**3.A man sells two houses at the rate of Rs.1.995 lakh each. On one he gains 5% and on the other he loses 5%. His gain or loss percent in the whole transaction is?**

a)2.5% loss

b)2.5% gain

c)0.25% gain

d)0.25% loss

**4.In a University election, a candidate got 35% of the total polled votes and was defeated by his rival by 270 votes. If there were only two candidates in that election, then the total number of votes polled was?**

a)9000

b)11000

c)8500

d)13000

**5.60kg of an alloy X is mixed with 100kg of alloy Y. If alloy X has lead and tin in the ratio of 3:2 and alloy Y has tin and copper in the ratio of 1:4. Then the amount of tin in the new alloy is?**

a)44kg

b)34kg

c)54kg

d)64kg

**6.Somnath and Subhasish enter into a partnership. Somnath contributes Rs.16,000 and Subhasish Rs.12,000. At the end of 6 months Abhishek joins them with a capital of Rs.20,000. In what ratio should they divide their annual profit?**

a)1:6:2

b)4:9:3

c)8:6:5

d)3:6:9

**7.(139.799% of 6325.89 - ?% of 2299) = 7781.299**

a)48

b)62

c)20

d)76

**8.A journalist travelled 1200km by air, which formed 2/5 of his trip. He travelled 1/3 of the whole trip by car and rest by train. The distance travelled by train is?**

a)500km

b)650km

c)800km

d)1100km

**9.The average age of a man and his son is 18 years. The ratio of their ages is 5:1 respectively. What will be the ratio of their ages after 6 years?**

a)4:3

b)3:1

c)5:2

d)10:3

**10.A bag contains coins of 25 paise and 10 paise in the ratio of 6:17. If the sum of the rupees in that bag is Rs.16, then the number of 10 paise coins is?**

a)62

b)55

c)85

d)93

__Answer key__**a)**

2.

**c)**

3.

**d)**

4.

**a)**

5.

**a)**

6.

**c)**

7.

**a)**

8.

**c)**

9.

**b)**

10.

**c)**

__Solution__**1**.Total cost of the plot

= Rs. (640×4600) = Rs. 2944000 = Booking amount = 30% of 2944000

= (2944000×30) ÷ 100 = Rs. 883200

**2**.Cost price of computer = Rs.( 100×15933) ÷ 113 = Rs. 14100

**3**.% loss or gain= x + y + (xy ÷ 100)

so, 5 ̶ 5 ̶ [(5×5)÷100] = 0.25% loss

**4**. let the total number of the votes polled be x. then,

65% of x ̶ 35% of x = 270

or, x = (270×100) ÷ 30 = 9000

**5**. Alloy X, Lead : Tin = 3:2; Tin = (2×60) ÷ 5 = 24kg

Alloy Y, Tin : Copper = 1:4; Tin = (1×100) ÷ 5 = 20kg

Total amount of tin in new alloy = 20 + 24 = 44kg

**6**. Somnath Subhasish Abhishek

(16000×12) : (12000×12) : (20000×6) = 192: 144 : 120 = 8 : 6 : 5

**7**. ?% of 229 ≈ [(140×6326) ÷ 100] ̶ 7782= 1074.4

or, ? × 23 = 1074.4

or ? = 1074.4 ÷ 23 = 46.71 ≈ 48

or ? = 1074.4 ÷ 23 = 46.71 ≈ 48

**8**. Travelled by air = 1200km

Trip = (1200×5/2) = 3000km

Remaining trip = 3000 ̶ 1200 = 1800km

So, travelled by car = 3000/3 = 1000km

So, travelled by train = 1800 ̶ 1000 = 800km

**9**. Let the present age of the man =5x years, son = x years

according to the question,

5x + x = 18×2

or, 6x = 36

or, x = 6

or, 6x = 36

or, x = 6

So, man’s present age = 5×6= 30 years

Son’s present age = 6 years

Ratio after 6 years = 36 : 12 = 3 : 1

**10**. (25×6) + (10×17) = 320 paise

total paise = 1600

no of 10 paise coins = (1600×17) ÷ 320 = 85

## Post a comment