__QUANTITATIVE APTITUDE#1__

**1.The selling price of 48 pens is equal to the cost price of 72 pens. Find the profit percentage.**

a)60%

b)45%

c)40%

d)33.33%

e)50%

**2.A 480 metre long train crosses a pole in 32 seconds. What is the length of the bridge if the train crosses the bridge in 47 seconds?**

a)225m

b)220m

c)250m

d)235m

e)380m

**3.Three-fourths of a tank is filled with water. If 6 litres are added to it four-fifths of the tank becomes full. What is the capacity of the tank?**

a)95 litres

b)120 litres

c)140 litres

d)135 litres

e)90 litres

**4.The passing marks in an examination is 45%. If a student gets 98 marks and is declared failed by 10 marks, then the maximum marks in the examination is?**

a)240

b)400

c)500

d)150

e)175

**5.If 10 persons can complete 3/5 of a work in 12 days, then find the number of persons required to complete the remaining work in 10 days?**

a)14

b)22

c)8

d)6

e)18

**6.The compound interest on a certain sum for two successive years are Rs.225 and Rs.238.50. The rate of interest per annum is?**

a)6%

b)4%

c)7%

d)5%

e)9%

**7.A fruit seller sold big, medium and small sized apples for Rs.15, Rs.10 and Rs.5 respectively. The total number of apples sold were in the ratio 3:2:5. Find the average cost of an apple.**

a)5

b)9

c)11

d)4

e)6

**8.The parallel sides of a trapezium are in a ratio 2:3 and their shortest distance is 12cm. If the area of the trapezium is 480sq.cm, then the longer of the parallel sides is of length:**

a)52cm

b)30cm

c)28cm

d)67cm

e)48cm

**9.A gear 12cm in diameter is turning a gear 18cm in diameter. When the smaller gear has 42 revolutions, how many has the larger one made?**

a)22

b)18

c)28

d)16

e)12

**10.The LCM of two positive integers is twice the larger number. The difference of the smaller number and the GCD of two numbers is 4. The smaller number is:**

a)8

b)4

c)16

d)14

e)9

__Answer key__**e)**

2.

**a)**

3.

**b)**

4.

**a)**

5.

**c)**

6.

**a)**

7.

**b)**

8.

**e)**

9.

**c)**

10.

**a)**

__Solution__**1**.Required % of profit = [(72 ̶ 48)/48]×100 = 50%

**2**.Length of the train = 480m

Time = 32 seconds

so, Speed of train = 480/32 = 15m/s

Now, (L+Bridge)/15 = 47

or, Length of the Bridge = 705 ̶ 480 = 225m

**3**.Let the capacity of the tank be x litres.

(3x/4)+6 = (4x/5)

or, (4x/5) ̶ (3x/4) = 6

or, (16x ̶ 15x)/20 = 6

or, x = 6 × 20 = 120 litres

**4**.Total marks neded to pass the exam = 98+10 = 108

Pass marks = 45%

Maximum marks of the examination = (108×100)/45 = 240

**5**.We have, M1 = 10, W1 = 3/5, D1 = 12

M2 =?, W2 = 2/5, D2 = 10

M1D1W2 = M2D2W1

or, 10 × 12 × 2/5 = M2 × 10 × 3/5

or, M2 = 48/6 = 8

**6**.Difference = 238.50 ̶ 225

= Rs. 13.50

= S.I. on Rs. 225 for 1 year

so, Rate = ( S.I. × 100)/( Principal × Time)

= (13.50 × 100)/(225 × 1)

= 6% per annum

**7**.Ratio of values = (15×3):(10×2):(5×5)

= 45:20:25

so, required average cost = (45+20+25)/10

= 90/10

= Rs.9

**8**.Let, the Sides of the trapezium = 2x and 3x cm

so, 1/2(2x+3x)×12 = 480

or, 5x = 480/6 = 80

or, x = 80/5 = 16

Larger side = 3x = 3×16 = 48cm

**9**.Number of revolutions = (12×42)/18 = 28

**10**.Let the numbers be xH and yH, where H is the HCF and yH>xH

now, LCM = xyH

so, xyH = 2yH

or, x = 2

Again, xH ̶ H = 4

or, 2H ̶ H = 4

or, H = 4

So, the smaller number is = xH = 8

## Post a comment