## Number Series for Bank Exams

**Q.1 Shamol borrowed some money at the rate of 8% per annum for the first three years, at the rate of 10% per annum for the next two years and at the rate of 9% per annum for the period beyond 5 years. If he says a total simple interest of Rs.29512 at the end of 7 years. How much money did he borrow?**

a).Rs. 47560

b).Rs. 30255

c).Rs. 45800

d).Rs. 47600

**Q.2. A boatman takes 14 hours to travel certain distance against the stream and comes back to the starting point. If the speed of boat in still water is 8 km/hr. What is the distance between the two points?**

b).10 km

c).11km

d).Cannot be determined

e). None of these.

**Q.3 Two Tank of 42 litres and 48 litres are filled with mixtures of milk and water, the proportion in the two vessels being respectively 18: 17 and 13: 7. If the contents of the two vessels are mixed and 20 litre of water be added to the whole, what will be the proportion of milk and water in the resulting mixture?**

a). 12 : 13

b). 12: 14

c). 13: 12

d).Cannot be determined

e). None of these.

**Q.4 There is five cows near a villager. The weight of the first cow is 200 kg. And the weight of second cow is 20% higher than the weight of the third cow whose weight is 25% higher than the first cow. The fourth cow of 450 kg. is 10% lower than the fifth cow. The difference in average weight of the four heaviest cows and the four lightest cows is-**

a).60 kg

b).80 kg

c).65 kg

d).70 kg

e). 75 kg.

**Q.5 The sum of the age of 6 members of a family 5 years ago was 104 years today when the daughter has been married off and replaced by a daughter-in-law the sum of their age is 108. (Assuming all the people are alive). What is the difference in the age of the daughter and the daughter-in-law?**

a).30 years.

b).29 years

c).32 years

d).33 years

e).31 years

**Q.6 The average height of 42 girls of a class -XI was calculated 160 cm. It was later found that the height of one of the girls in the class was wrongly written as 152 cm, whereas her actual height was 125 cm. Determined the actual Avg. height of the class XI.**

a). 156 cm

b). 152 cm

c). 150 cm

d). 161 cm

e). cannot determined.

**Q.7 Swapon start a business with Rs. 20000, Dilip joins him after 2 month with 20% more investment than Swapon while after 2 month Sujit joins him with 40% less than Dilip. If the profit earned by them at the end of the year is equal to the twice of the difference between investment of Swapon and ten times the investment of Sujit then find the profit of Swapon.**

a).Rs. 65527

b).Rs. 66257

c).Rs.69850

d).Cannot be determined

e). None of these.

**Q.8 Sunidhi started a business by investing Rs. 60000. Six months Vivek joined her business by investing Rs. 140000. After one year Kesab joined them by investing Rs. 120000. At the end of two years from the commencement of the business, they earn a profit of Rs. 450000. What is Vivek’s share?**

a). Rs.210000

b). Rs.220000

c). Rs.230000

d).Cannot be determined

e). None of these.

**Q9. Modhu spends 30% of his monthly salary on his education. Of the remaning , 50% is spent on food items and journey. After paying the rent of Rs. 1000 he is left with Rs. 1800. What is his Monthly income?**

a). Rs.8000

b). Rs.6000

c). Rs.2800

d).Rs.7800

e). None of these.

**Q.10 In a shop given 30% discount on Sari. Sunita bought it on 20% rebate on the discount price and paid Rs. 1200. What was the discount price (in Rs) before rebate?**

a). Rs.2000

b). Rs.1500

c). Rs.1120

d). Rs.1680

e). None of these.

**Direction (Q.11 - Q.15). In the following number series only one number is wrong. Find out the wrong number.**

**Q11. 14 13 22 55 212 1035**

a). 55

b). 13

c). 212

d). 22

e). None of these.

**Q12. 217 224 213 226 210 228**

a). 213

b). 226

c). 210

d). 228

e). None of these.

**Q13. 153 495 712 837 901 928**

a). 712

b). 837

c). 901

d). 928

e). None of these.

**Q14. 11 42 214 1045 4148 12417**

a). 42

b). 214

c). 1045

d). 4148

e). None of these.

**Q15. 488 245 124 64 35 20.25**

a). 124

b). 64

c). 245

d). 35

e). None of these.

__Answer With Explanation__**Q.1.**

P= 29512/((8 * 3) + (10 * 2) + (9 * 8))

=47600

**Q.2**

Cannot be determined

**Q.3**

Milk = 42 * 18/35 + 48 * 13/20 = 264/5

Water = 42 * 17/35 + 48 * 7/20 = 186/5

Total Water= 186/5 + 20 = 286/5

Milk: Water = 264/5: 286/5 = 12: 13.

**Q.4**

Weight of 1st cow = 200 kg.

Weight of 3rd cow = 250 kg.

Weight of 2nd cow = 300 kg.

Weight of 4th cow = 450 kg.

Weight of 5th cow = 500 kg.

Difference = 1500/4 – 1200/4 = 50 kg.

**Q.5**

Sum of ages of 6 members 5 years ago = 104 years

Sum of present ages of 6 members = 104 + 30 = 134 years

According to question,

134 - (Daughter - In - law) + Daughter = 104 years

(Daughter - In - law) - Daughter = 30 years

**Q.6**

Cannot be determined

**Q.7 – e)**

20000×12: 24000×10: 9600 × 8 = 25: 25: 8

Total Profit = 2× (96000-20000) = 152000

Swapon profit = 152000 * 25/58 = 65517.24

**Q8. – a)**

60000 * 24:140000 * 18: 120000 * 12

4:7: 4

Vivek’s Share = 450000 * 7/15 = 210000

**Q.9**

His Salary = (1800 + 1000) * ((100/(100-50)) * (100/(100-30)) = 8000

**Q.10**

Price before rebate = 1200 * (100/(100-20)) = 1500.

**Q.11**

Here the series is

14 * 1 – 1 = 13

13 * 2 – 4 = 22

22 * 3 – 9 = 57

57 * 4 – 16 = 212

212 * 5 -25 = 1035

**Q.12**

Here the series is

217 + 7 =224

224 -11 = 213

213 + 13 =226

226 -17 = 209

209 +19 = 228

**Q.13**

Here the series is

153 + 73 = 496

496 + 63 = 712

712 + 53 = 837

837 + 43 =901

901 + 33 = 928

**Q.14**

Here the series is

11 * 7 – 7 * 5 = 42

42 * 6 – 6 * 6 = 216

216 * 5 – 5 * 7 = 1042

1045 * 4 – 4 * 8 = 4148

4148 * 3 – 3 * 9 = 12417

**Q.15**

Here the series is

488/2 +1.0 = 245

245/2 + 1.5 = 124

124/2 + 2.0 = 64

64/2 + 2.5 = 34.5

34.5/2 + 3.0 = 20.25

## Post a Comment