QUANTITATIVE APTITUDE PRACTICE TEST

**Directions(1-5):**Study the following information carefully and answer the given questions.

The bar graph provided below gives the data of the production of paper (in lakh tonnes) by three different companies X, Y and Z over the years.

**Production of Paper (in lakh tonnes) by Three Companies X, Y and Z over the Years**

**1.What is the difference between the production of Company Z in 1998 and Company Y in 1996?**

a)2,00,000 tons

b)20,00,000 tons

c)20,000 tons

d)2,00,00,000 tons

e)None of these

**2.What is the ratio of the average production of Company X in the period 1998-2000 to the average production of Company Y in the same period?**

a)1:1

b)15:17

c)23:25

d)27:29

e)None of these

**3.What is the percentage increase in the production of Company Y from 1996 to 1999?**

a)30%

b)45%

c)50%

d)60%

e)75%

**4.The average production for five years was maximum for which Company?**

a)X

b)Y

c)Z

d)X and Y both

e)X and Z both

**5.For which of the following years, the percentage rise/fall in production from the previous year is the maximum for Company Y?**

a)1997

b)1998

c)1999

d)2000

e)1997 and 2000

**Directions(6-10):**Study the following graph and answer the questions based on it.

**Exports from Three Companies Over the years (in crore Rs.)**

**6.Average annual exports during the given period for Company Y is approximately what percent of the average annual exports for Company Z?**

a)87.12%

b)89.64%

c)91.21%

d)93.33%

e)95.15%

**7.In how many of the given years, were the exports from Company Z more than the average annual exports over the given years?**

a)2

b)3

c)4

d)5

e)6

**8.What was the difference between the average exports of the three companies in 1993 and the average exports in 1998?**

a)Rs.15.33 crores

b)Rs.18.67 crores

c)Rs.20 crores

d)Rs.22.17 crores

e)Rs.25 crores

**9.In which year was the difference between the exports from Companies X and Y the minimum?**

a)1994

b)1995

c)1996

d)1997

e)None of these

**10.For which of the following pairs of years the total exports from the three companies together are equal?**

a)1995 and 1998

b)1996 and 1998

c)1997 and 1998

d)1995 and 1996

e)1993 and 1994

__Answer key__2.c)

3.d)

4.e)

5.a)

6.d)

7.c)

8.c)

9.c)

10.d)

__Solution__2.Average production of Company X in the period 1998-2000

= 1/3 × (25 + 50 + 40) lakh tons

= 115/3 lakh tons

Average production of Company Y in the period 1998-2000

= 1/3 × (35 + 40 + 50) lakh tons

= 125/3 lakh tons

Required ratio = (115/3) : (125/3) = 23 : 25

3.%increase in the production of Company Y from 1996 to 1999

= [(40 - 25)/25] × 100 = 60%

4.Average production (in lakh tons) in five years for the three companies are:

For,

Company X = 1/5 × (30 + 45 + 25 + 50 + 40) = 38

Company Y = 1/5 × (25 + 35 + 35 + 40 + 50) = 37

Company Z = 1/5 × (35 + 40 + 45 + 35 + 35) = 38

Therefore, average production of five years is maximum for both the Companies X and Z.

5.%change (rise/fall) in the production of Company Y in comparison to the previous year, for different years are:

For 1997 = [(32 - 25)/25] × 100 = 40%

For 1998 = [(35 - 35)/35] × 100 = 0%

For 1999 = [(40 - 35)/35] × 100 = 14.29%

For 2000 = [(50 - 40)/40] × 100 = 25%

Hence, the maximum percentage rise/fall in the production of Company Y is for 1997.

6.Average annual exports (in Rs. crore) of Company Y during the given period

= 1/7 × (80 + 40 + 60 + 60 + 80 + 100 + 140)

= 80

Average annual exports (in Rs. crore) of Company Z during the given period

= 1/7 × (60 + 90 + 120 + 90 + 60 + 80 + 100)

= (600/7)

Required% = [(80 × 7)/600] × 100 = 93.33% (approx)

7.Average annual exports of Company Z during the given period

= 1/7 × (60 + 90 + 120 + 90 + 60 + 80 + 100)

= Rs.85.71 crores

From the analysis of graph the exports of Company Z are more than the average annual exports of Company Z during the years 1994, 1995, 1996 and 1999, i.e, during 4 of the given years.

8.Average exports of the three companies in 1993

= 1/3 × (30 + 80 + 60)

= Rs.(170/3) crores

Average exports of the three companies in 1998

= 1/3 × (50 + 100 + 80)

= Rs.(230/3) crores

Difference = [(230/3) - (170/3)] = Rs.20 crores

9.The difference between the exports from the Companies X and Y during various years are:

In 1993 = (80 - 30) = Rs.50 crores

In 1994 = (60 - 40) = Rs.20 crores

In 1995 = (60 - 40) = Rs.20 crores

In 1996 = (70 - 60) = Rs.10 crores

In 1997 = (100 - 80) = Rs.20 crores

In 1998 = (100 - 50) = Rs.50 crores

In 1999 = (140 - 120) = Rs.20 crores

Clearly, the difference is minimum in the year 1996.

10.Total exports of the three companies together during various years are:

In 1993 = (30 + 80 + 60) = Rs.170 crores

In 1994 = (60 + 40 + 90) = Rs.190 crores

In 1995 = (40 + 60 + 120) = Rs.220 crores

In 1996 = (70 + 60 + 90) = Rs.220 crores

In 1997 = (100 + 80 + 60) = Rs.240 crores

In 1998 = (50 + 100 + 80) = Rs.230 crores

In 1999 = (120 + 140 + 100) = Rs.360 crores

Clearly, the total exports of the three companies together are same during the years 1995 and 1996.

## Post a Comment