##
Quant Daily Practice Set - IBPS PO Prelims

**Q.1 The cost price of an item is two – third of its selling price. What is the gain or loss per cent on that item?**

a). 45

b). 50

c). 35

d). 54

e). None of these

**Q.2 Pankaj purchased an item for Rs. 7500 and sold it a gain of 24%. From that amount he purchased another item and sold it at the loss of 20%. What is his overall gain/loss?**

a). Rs. 140

b). Rs. 60 loss

c). Rs. 70 gain

d). neither gain nor loss

**Q3. Raj sold an item for Rs. 6384 and incurred a loss of 30%. At what price should he have sold the item to have gained a profit of 30%.**

a). Rs. 14656

b). Rs. 11856

c). Rs. 13544

d). cannot be determined

e) None of these.

**Q4. A man sells calculator at the rate of Rs. 250 each which includes a profit of 14%. What amount of profit will he earn in 19 days, if he sells seven calculators per day?**

a). Rs. 4665

b). Rs. 4565

c). Rs. 4545

d). Rs.4655

e) None of these.

**Q.5 A shopkeeper sells notebooks at the rate of Rs. 457 each and earns a commission of 4%. He also sells pencil boxes at the rate of Rs. 80 each and earns a commission of 20%. How much amount of commission will he earn in two weeks, if he sells 10 notebooks and 6 pencil boxes a day?**

a). Rs. 1956

b). Rs. 1586

c). Rs. 1496

d).Rs. 1596

e) None of these.

**Q.6 If the cost price of 20articles is equal to selling price of 15 articles, find the profit per cent.**

a). 67/2 %

b). 100/3 %

c). 166/5 %

d). 185/7%

e) None of these.

**Q.7 Mr. Pawan invests an amount of Rs. 24200 at the rate of 4% per annum for 6 yr to obtain a simple interest, later he invents the principle amount as well as the amount obtained as simple interest for another 4yr at the same rate of interest. What amount of simple interest will be obtained at the end of the last 4 yr?**

a).Rs.4800

b). Rs.4850.32

c).Rs.4801.28

d)Rs.4700

e) None of these.

**Q.8. A truck covers a distance of 640 km in 10hr. A car covers the same distance in 8 h. What is the respective ratio of the speed of the truck to that of car?**

a). 3 : 4

b). 1 : 2

c). 5 : 6

d). 6 : 7

e). None of the above

**Q.9. A and B together start a business by investing in the ratio of 4:3. If 9% of the total profit goes to charity and A’s share is rs.1196, find the total profit.**

a). Rs. 2300

b). Rs. 4435

c). Rs. 2093

d). Rs. 2700

e). None of the above

**Q.10. 10 men and 8 women together can complete a work in 5 days. Work done by one women in a day is equal to half the work done by a man in 1 day. how many days will take for 4 men and 6 women to complete that work?**

a). 12 days

b). 10 days

c). 26/3 days

d). 17/4 days

e) . None of these

__Directions (Q.11- Q.12):__Find the wrong no in each of the following series and Choose the Correct Option from the given options.

**Q.11.**

**13 25**

**40**

**57**

**79**

**103**

**130**

a). 25

b). 40

c). 57

d). 79

e) None of these.

**Q.12.**

**2 10 18 54 162 486**

**1458**

a). 18

b). 54

c). 162

d) . 10

e) None of these.

**Q.13.**

**16 24 37**

**54 81**

**121.5**

a). 24

b). 54

c). 37

d) 121.5

e). None of these.

**Q.14.**

**12 12 18 48 180**

**1080**

a). 180

b). 12

c). 18

d) . 48

e) None of these

**Q.15.**

**22 23 27 36 58**

**77**

a). 77

b). 58

c). 36

d) . 22

e) None of these

**Solution**

**Ans.1 –b)**

Let SP = x. Then CP=2x/3

Gain = (x-2x/3)

Gain % = x/3 * 3/2x * 100%=50%.

**Ans.2 –b)**

CP1 = 7500

SP1= 4500 * 124/100 = 9300 = CP2

SP2= 9300 * 80/100 = 7440 = CP1>SP2

Required loss=7500-7440=60

**Ans.3 – b)**

CP=100/70 * 6384 = 9120

SP = 130/100 * 9120=11856

**Ans.4 –e)**

Profit of one calculator=250(1-100/114) = 30.70

Total amount of the profit = 19*7*30.70=4083.10

**Ans.5 - e)**

**Ans.6 – b)**

Gain%=(5/15 *100)%=100/3 %

**Ans.7 – c)**

SI=(30008 * 4 * 4)/100 = 4801.28

**Ans.8 – e)**

Speed of the truck=640/10=64km/h

Speed of the car =640/8=80km/h

So the required ratio = 64/80 = 4:5

**Ans.9 – a)**

Let the total profit=x

According to the question = 4/7 * 91x/100=1196

Hence, total profit=Rs. 2300.

**Ans.10 – b)**

According to the formula,

**M1D1W2=M2D2W1**

D2=10 adys.

**Ans.11 –c)**

Series pattern (15 * 11), (15 * 13), (15 * 17), ( 15 * 19), (15 * 23), ( 15 * 29)

**Ans.12 –d)**

Series pattern

No * 4 + 2

**Ans.13 –a)**

Series pattern

16 + 12 = 17

17 + 22= 21

21 + 32=30

30 + 42= 46

**Ans.14 –d)**

Series pattern

7 + 9 =16

9 + 16 =25

16 + 25 = 41

25 + 41=66

**Ans.15- c)**

Series pattern

4 * 0.5 = 2

2 * 1.5 = 3

3 * 2.5 = 7.5

7.5 * 3.5 = 26.25

26.25 * 4.5 = 118.125

## Post a Comment